torstai 7. marraskuuta 2013

Saumurin Singer 14SH754 alaterän vaihtaminen, kuvalliset ohjeet

Aloittelevana ompelijana jouduin ensimmäisen kerran tilanteeseen, jossa saumuriini piti vaihtaa uusi alaterä. Saumurini on Singer 14SH754/14CG754. Uuden terän tilasin ebay:stä. Löysin sopivan saumuriini kuuluvan alaterän hakusanalla: KNIFE Lower Blade Singer 14CG744 14CG754.

Olen aloitteleva ja itseoppinut ompelija, joten nämä kuvat sekä ohjeet on siitä miten minä terän vaihdon tein. Nämä eivät ole asiantuntijan / ammattilaisen ohjeita!

Kuvasin terän vaihtoa, jos tästä olisi muillekin apua. Terän vaihto oli nopea ja suhteellisen helppo, joten itse en veisi liikkeeseen konetta vain terän vaihdon takia. Terän teroitus tai koneen muu huolto jää kyllä ammattilaiselle!

 
Lähtötilanteessa saumuri, ohjekirja ja uusi terä. Kuvassa pussissa on kaksi uutta alaterää, josta toinen jää varalle, jos joskus vielä täytyy terä vaihtaa.

 
Ohjekirjasta löytyy selkeät ohjeet kohdasta: Kiinteän alaterän vaihtaminen.

 
Ennen kuin aloittaa terää vaihtamaan, niin on hyvä tarkistaa, että sähköjohto on irti pistorasiasta. Jotta terän pääsee vaihtamaan on ensin avattava siepparin suojus, eli koneen edessä oleva kansi/luukku.

 
Käännä liikkuva yläterä pois työasennosta, eli kuten kuvassa terä on käännetty etukautta kiertämällä taakse poikittain, jonne se lukkiutuu.

 
Irroita kuvassa punaisella ympyröity ruuvi, joka pitää alaterää paikallaan, ja poista terä.

 
Tässä kuvassa ruuvi ja terä on poistettu. Kuvassa näkyy hyvin, että terälle on selkeä oma paikkansa. Näin alaterä menee varmasti oikeaan paikkaan/asentoon.

 
Laita uusi terä paikoilleen. Itse laitoin pienen maalarinteipin pitämään terää paikoillaan ruuvin kiinnityksen ajaksi. Valaisin vielä taskulampilla, jotta näkyvyys olisi parempi. Koko terän vaihdon vaikein osuus oli saada kiinnitysruuvi takaisin paikoilleen, mutta sekin onnistui kohtuullisen helposti.

 
Siinä uusi terä paikoillaan (teippi on jäänyt poistamatta ennen kuvan ottamista).

 
Käännä liikkuva yläterä takaisin paikoilleen työasentoon, ja sulje siepparin suojus / luukku.
 
Nyt olisi alaterän vaihto valmis, ja aika suorittaa koeompelu.
 
On mukava taas surrutella saumurilla menemään, kun leikkuujälki on siistiä.

2 kommenttia:

  1. Hei! Olen ostamassa samaa saumuria. Oletko ollut tyytyväinen koneeseen? Miten paljon tuolla saumurilla saa ommeltua, onko pakko olla tavis ompelukone rinnalla?

    t. suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ollut tähän saumuriin ihan tyytyväinen. Aika kovaääninen tapaus kylläkin. Tässä on hinta aika edullinen, ja se oli yksi ratkaiseva tekijä, kun itse koneen ostin ompelukoneliikkeestä. En olut valmis maksamaan isoa summaa, kun en silloin tiennyt opinko saumurin käyttöä ollenkaan. Nyt ollaan yli 2 vuotta tultu hyvin toimeen. Rahalla saa parempia ja monipuolisempia, mutta tällaiselle harrastuksena kotiompelijalle ihan ok hankinta. Langoitus on helppo, ja säätöihin ei paljon tarvitse koskea, kun ne ensin on saanut kohdilleen. Itse en tulisi toimen ilman ompelukonetta, joten kyllä sellainenkin on tarpeen. Tämän saumurin langoituksesta enemmän: http://aitijellona.blogspot.fi/2015/04/saumurin-singer-14sh754-lankojen.html

      Poista